Odšla sem v trgovino po melanin

Po televiziji sem videla reklamo ali nekakšen oglas, saj se ne spomnim točno, za kaj je šlo. Mogoče je bil celo en odsek neke oddaje v soboto zjutraj. Govorili so, kako je melanin pomemben. Ker te besede nisem poznala, čeprav se mi je zdelo, da bi jo morala iz šolskih dni, sem si melanin zapisala na listek.

Govora je bilo o tem, da je melanin pomemben za zaščito kože pred UV žarki. Ker se bliža poletje in ker sem doma veliko na polju in vrtu, sem razmišljala, da bi se zaščitila. Vemo, da sončne kreme vsebujejo veliko kemikalij. Danes se že dobi tudi nekaj naravnih, vendar so cene zelo visoke, pa še vedno ne verjamem, da nimajo čisto nič škodljivih snovi.

Mami nisem nič povedala, ker ni pristaš raznoraznih prehranskih dopolnil in tablet, zato sem jo samo prosila, da me zapelje do bližnje trgovine. Ko sva prispeli, me je odložila pred največjo trgovino in se odpeljala. Vstopila sem in poiskala polico, kjer imajo prehranske dodatke. Pregledala sem vseh 5 polic, embalažo za embalažo, a melanin ni pisalo na nobeni. Po kakšnih 15 min prebiranja embalaž in iskanja sem le stopila do trgovke in jo prosila za pomoč. Ko sem jo vprašala, če imajo melanin, ker ga nikjer ne najdem, me je najprej čudno pogledala, nato začela malo razmišljati, se popraskala po glavi in me še enkrat čudno pogledala. Nato pa mi je rekla:« Če se prav spomnim iz šole in če malo poznam stvari, je melanin del naše kože. Ne vem, ali se da to kupiti kot prehransko dopolnilo. Pri nas ga sigurno nimamo.« Čutila sem, kako sem zabarvala v lica. Tako mi je bilo nerodno. Trgovki sem se zahvalila in po hitrem postopku zapustila trgovino.

Po poti domov sem razmišljala in nekje v ozadju se mi je zdelo, da smo se res o tem učili že v šoli, kot je omenila prijazna prodajalka. Mami ne bom niti povedala, kako sem se osmešila v trgovini, ko sem trgovko vprašala, kje bi lahko dobila melanin, kot prehransko dopolnilo.